Wat zijn existentiële levensvragen?

Existentiële levensvragen zijn vragen over het leven, zoals:

Je staat als het ware op een kruispunt waarbij je niet weet welke kant je op wilt of moet gaan. Dit houdt je bezig, je piekert en slaapt wellicht minder dan anders. Maar doordat je geen keuze maakt, zit je vast in je situatie en kom je niet in beweging. Door de dialoog op te zoeken met vrienden, je partner of collega’s, hoop je steun te vinden en wel een keuze te kunnen maken. Soms echter brengt het niet wat je verwacht had te vinden bij hen en is het tijd om een professionele gesprekspartner te zoeken, om uiteindelijk wel tot een keuze te kunnen komen.

Hoe ontstaan existentiële levensvragen?

Onze existentie, ons bestaan, geldt voor iedereen. Iedereen is op de een of andere manier wel bezig met het feit dat het leven eindig is. Bij sommigen kan het leiden tot een gevoel van zinloosheid, maar ook van creativiteit of vrijheid. Het kan leiden tot filosofische overwegingen of juist tot praktische handelingen. Irvin Yalom maakt onderscheid tussen vier existentiële levenskwesties: De dood, De vrijheid, De isolatie en De zinloosheid. Iedereen heeft te maken met deze thema’s.

 

Soms kun je hierin vastlopen. Dat je bijvoorbeeld het gevoel hebt simpelweg geen keuze te kunnen maken of dat je je eenzaamheid tot diep in je voelt en daar heel moedeloos van wordt. Waarom de ene persoon hier gevoeliger is voor de ander, heeft te maken met je persoonlijkheidsstructuur en levensgeschiedenis. Als je in je levensvragen vastloopt, kan dat zich uiten in angst, verdriet, slapeloosheid, overmatig piekeren en/of frustratie.

De behandeling van existentiële levensvragen

Om je te helpen bij jouw specifieke levensvragen, kunnen we ze samen gaan exploreren en een of meer van de volgende componenten in de behandeling toevoegen:

Uitleg

Uitleg over waarom we existentiële levensvragen hebben.

Onderzoek

Onderzoeken welke levensvragen jij hebt.

Exploratie

Exploreren waarom je daarin vastloopt en welke delen van jezelf daarin meespelen.

Antwoorden

Kleine stapjes bespreken die je kunt nemen om tot je eigen antwoorden te komen.

Dichterbij een antwoord komen

Existentiële levensvragen zijn per definitie niet zomaar te beantwoorden. Je zou zelfs kunnen stellen dat er nooit een volledig antwoord te vinden is. Maar ik kan je wel helpen om dichter bij het antwoord te komen waarmee jij verder kunt in je leven.

 

Als je zelf al wat aan de slag wilt gaan, kun je verder kijken voor een aantal hulpbronnen.

Wil je zelf graag al aan de slag met je herstel?

Neem dan een kijkje bij een van deze hulpbronnen:

Boeken van Irvin Yalom

Dr. Irvin Yalom heeft meerdere boeken geschreven over existentialisme in verschillende vormen. Elk boek leest geweldig weg.

Het belang van plezier

Waarom het belangrijk is om een simpel begrip als ‘plezier’ meer te incorporeren in je leven (12:34 min).

Wat is existentialisme?

Een korte, goed leesbare uitleg over existentialisme.