In behandeling gaan, hoe werkt dat?

Vanuit mijn opleiding en ervaring heb ik een werkwijze ontwikkeld die in de basis geschoold is in gestalttherapie, Interne Familie Systemen therapie (IFS), polyvagaal theorie, Safe and Sound Protocol (SSP) en neurobiologie. Ik leg hier graag wat over uit, zodat je een idee hebt van de manier waarop ik te werk ga.

Welke therapievorm is geschikt voor mij?

Er zijn in psychologieland veel verschillende therapievormen te vinden. Op basis van het model van Tori Olds onderscheid ik ze in drie categorieën voor je. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het voor de effectiviteit van een therapie niet zoveel uitmaakt welke therapievorm precies wordt toegepast, maar wel dát er eentje wordt toegepast. De therapie moet dus wel gebaseerd zijn op een theoretisch model, maar welke het precies is, maakt niet zoveel uit. Je mag hierbij dus uitgaan van wat jou het meeste aanspreekt:

Focus op de kracht van de persoon en het positieve versterken

Deze therapievorm is er vooral op gericht om te kijken naar wat je goed kunt en waar je kracht ligt, en helpt je die vaardigheden en aspecten te versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan positieve psychologie of coaching. Het helpt je om zelfredzaam te zijn, je mindset positief in te zetten en plezier en vreugde in je leven te vinden.

Focus op het leren van vaardigheden, zowel cognitief als gedragsmatig

Deze therapievorm richt zich op het aanleren van nieuwe gedachten en gedrag. Een voorbeeld hiervan is cognitieve gedragstherapie (CGT) of Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Je leert via deze weg andere manieren van denken en doen aan, zodat je je leven op een positievere manier kunt beïnvloeden en andere ervaringen kunt opdoen.

Focus op dieptewerk en holistische theorie

Deze therapievorm legt de nadruk op het leren begrijpen waarom je bepaalde patronen hebt ontwikkeld en ziet de mens als een geheel van samenwerkende gedachten, gevoelens en interacties. Je kunt hierbij onder andere denken aan gestalttherapie of Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy (AEDP). Het helpt je om vanuit een kader van compassie naar jezelf te kijken en veranderingen aan te brengen die tot in de kern gaan.

Mijn werkwijze

Mijn focus ligt in eerste instantie op dieptewerk en ik zie de mens en zijn/haar omgeving als één geheel. Daarbij gebruik ik ook technieken en visies vanuit de andere twee vormen van therapie en kunnen we het altijd hebben over praktische toepassingen en positieve manieren van beïnvloeding. Ik leun zwaar op het principe dat alles wat je ervaart, er is voor een reden. En als je die redenen kunt ontdekken, kun je op een andere manier met je eigen systeem leren werken.


Om een therapie zo effectief mogelijk te maken, heb ik ook jouw hulp nodig. Ik zie het als een samenwerking: we gaan samen op zoek naar de beste manier die voor jou werkt. Ik sta daarom altijd open voor feedback en hoor graag wat je ervaart tijdens de sessies. En ook als blijkt dat het toch niet aansluit, kijk ik graag met je mee naar andere mogelijkheden.

Hoe kun je het meeste uit je therapie halen?

Vanuit jouw kant kun je er ook voor zorgen dat je zoveel mogelijk uit je sessies kunt halen. Een paar tips hiervoor:

Je kunt ook dit filmpje bekijken voor meer tips over hoe je therapie het beste voor je kunt laten werken

Hoe weet ik of de therapeut goed voor me is?

Je kunt jezelf een aantal vragen stellen om te bepalen of de therapeut goed bij je past:

Ik nodig je ook uit om deze vragen over mij te stellen en hoor graag je bevindingen.

Waarborgen van de kwaliteit

Om de kwaliteit van de therapie te waarborgen, zet ik een aantal stappen. Zo ben ik aangesloten bij de beroepsverenigingen van de Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie (NVAGT), de Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ), de Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg (SCAG) en de European Association for Gestalttherapy (EAGT). Deze verenigingen zorgen voor kwaliteitscontrole en een beroepscode waaraan ik me houd.


Hiernaast blijf ik leren om mijn huidige therapiemodellen uit te diepen en nieuwe wetenschap eraan toe te voegen. Van over de hele wereld kan ik via het internet cursussen doen en onderwijs ik mezelf en anderen in het verbeteren van mijn vakgebied. Daarbij doe ik ook regelmatig intervisie waarin ik met collega’s en supervisors casuïstiek bespreek. En tot slot leer ik ook gewoon heel veel van mijn cliënten, elke sessie weer.

RBCZ logo klein
SCAG logo
EAGT logo
NVAGT logo
Certification SSP

Klachten

Mocht je een klacht hebben en we komen daar niet samen uit, dan kun je contact opnemen met de klachtencommissie van de NVAGT of de SCAG.

 

Je kunt via de website van de NVAGT of de SCAG het klachtenformulier downloaden en invullen.

Postbus 1058 3860 BB Nijkerk

dagelijks tijdens kantooruren

Waarmee kan ik je helpen?

Ontdek met welke praktische zaken je rekening kunt houden

Scroll naar boven

Vanwege verlof neem ik op dit moment geen nieuwe cliënten aan. Ik ben
van 25 juli tot 25 november 2024 gesloten. Kijk op de pagina
Samenwerking voor mogelijke andere praktijken. Vanaf 25 november zal ik weer reageren.