Wat zijn eetproblemen?

Eetproblemen uiten zich in allerlei soorten en maten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

Eetproblemen beïnvloeden vaak je hele leven. Het is iets waar je elke dag weer mee geconfronteerd wordt. Daarnaast vinden veel van onze sociale contacten plaats rondom eten of drinken en kan het heel eenzaam voelen. Wanneer je bijvoorbeeld aan anderen vertelt dat je jezelf te dik vindt en zij vinden dit onzin, kan het zijn dat je er in je eentje mee blijft worstelen. En misschien weet je ergens wel dat je onder- of overgewicht hebt, maar toch voelt het heel anders. Het kan zijn dat je de hele dag nadenkt over wat en wanneer je eet of je zorgen maakt over of het voedsel wel veilig is.

Hoe ontstaan eetproblemen?

Eetproblemen hebben verschillende oorzaken, maar vaak zijn die een symptoom van een onderliggende strijd in je systeem. Er is bijvoorbeeld een deel van je dat jou wil helpen je beter te voelen door lekker veel te eten en een ander deel dat zich zorgen maakt over hoe je eruitziet en bang is voor afwijzing als je te dik wordt. Als deze twee delen om en om het stuur overnemen, heb je op het ene moment last van vreetbuien en het andere moment last van uithongering; vaak met een hoop innerlijke kritiek tot gevolg.

 

Het kan ook zijn dat je door traumatische gebeurtenissen in het verleden een gevoel van controle bent kwijtgeraakt. Letten op wat en hoe je eet kan dan een gevoel van grip geven en daarmee meer rust in je systeem teweegbrengen. Een andere mogelijke oorzaak is dat er op een bepaalde manier met eten werd omgegaan door je ouders of verzorgers of andere belangrijke personen in je leven en je dat patroon hebt overgenomen.

De behandeling van eetproblemen

Het is belangrijk om erachter te komen welke delen van je systeem meespelen in het in stand houden van de eetproblemen, zodat je ze kunt gaan begrijpen en er op een andere manier mee kunt leren omgaan. Bij Psycholoog Groningen bestaat de behandeling daarom uit onder andere de volgende componenten:

Uitleg

Uitleg over hoe en waarom eetproblemen van invloed zijn.

Onderzoek

Onderzoek naar de betekenis van de eetproblemen.

Samenwerken

Stap voor stap helpen je systeem te leren kennen en ermee samen te werken.

Praktisch

Eventuele samenwerking met een diëtist voor praktische hulp bij eten.

Voedsel weer een prettig onderdeel van je leven laten zijn

Hoewel eetproblemen zeer ernstig kunnen zijn, zijn de meeste mensen gebaat bij behandeling. Het is mogelijk om voedsel weer een fijn onderdeel van je leven te laten zijn. Samen met jou wil ik graag op zoek gaan naar de beste manier om dat te doen.

 

Bij Psycholoog Groningen kun je reguliere sessies inplannen waarbij je per keer bekijkt welke stap je wilt zetten of je kunt een pakket van drie sessies aanvragen waarbij je concreet met een specifieke vraag kunt werken. Bijvoorbeeld: “Hoe kan ik een andere relatie tot voedsel krijgen?”

 

En als je zelf al wat aan de slag wilt gaan, kun je hieronder verder kijken voor een aantal hulpbronnen.

Wil je zelf graag al aan de slag met je herstel?

Neem dan een kijkje bij een van deze hulpbronnen:

De feiten en fabels van eetproblemen

Een filmpje over wat eetproblemen wel en niet zijn en waarom het zo moeilijk kan zijn om ze te behandelen (4:33 min).

 

De Leefstijl Diëtist

 

Met behulp van een diëtist kun je op een gezonde manier anders met eten leren omgaan.

 

Herstel vanuit
Thuisarts

Soms is het nodig om samen te werken met de huisarts, je kunt hier meer algemene informatie vinden over hoe en waarom.

Scroll naar boven