Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn fysieke klachten waar geen medische verklaring voor te vinden is. Je hebt bijvoorbeeld langdurig last van misselijkheid, maar uit onderzoek blijkt dat er niks mis is met je darmsysteem. Andere soorten klachten kunnen zijn:

Wat de situatie zo moeilijk maakt, is dat je wel de klachten ervaart, maar er geen medische verklaring voor te vinden is. Je kunt het gevoel krijgen dat dokters zat van je worden of dat niemand je serieus neemt. De klachten gaan vaak gepaard met angst, juist omdat er geen verklaring voor te vinden is. De angst zorgt echter vaak voor een verergering van de klachten en zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?

Een oorzaak van psychosomatische klachten kan een combinatie zijn van emotionele ervaringen en fysieke uitingen. Denk maar eens aan de knoop in je maag voordat je een spannende presentatie moeten geven of aan de last die van je schouders kan vallen wanneer er een grote taak af is. Al onze ervaringen hebben een uiting op ons hele systeem, in ons denken én in ons lichaam. Wanneer deze ervaringen echter niet goed verwerkt kunnen worden en bijvoorbeeld worden onderdrukt, kan ons lichaam signalen in de vorm van fysieke klachten gaan geven, zoals langdurige buikpijn of hoofdpijn.

 

Ons menselijk systeem bestaat uit allerlei delen en wanneer je niet genoeg ruimte hebt om die op een gezonde manier te ontwikkelen, kan een deel van je in opstand komen en je bijvoorbeeld veel nekklachten geven of je lichaam doen verkrampen. Dat kan heel eng voelen; zeker als het om vitale functies gaat, zoals je hart of je adem. Het medisch onderzoek wijst niets uit, maar dat lijkt de angst niet te stillen. Het is daarom tijd voor een andere aanpak.

De behandeling van psychosomatische klachten

De behandeling voor psychosomatische klachten bestaat uit het leren kennen van wat je lichaam en de klachten je eigenlijk te zeggen hebben. Als er meer begrip en rust in je systeem is, worden de klachten vaak minder heftig en soms kunnen ze zelfs verdwijnen. Ieder systeem is uniek, maar een aantal algemene stappen in de behandeling zijn:

Uitleg

Uitleg over de samenwerking tussen lichaam en geest.

Onderzoek

Onderzoeken van welke delen meespelen in de klachten en wat ze voor je proberen te doen.

Samenwerken

Helpen een andere manier van samenwerking te vinden, zodat de klachten niet meer zo heftig hoeven te zijn.

Praktisch

Praktische tips voor het omgaan met pijn in je dagelijks leven.

De klachten eindelijk begrijpen

Samen kunnen we op zoek gaan naar de betekenis van je klachten, zodat je ze stap voor stap beter leert begrijpen en op een andere manier mee kunt omgaan. En wellicht zullen ze dan ook niet meer zo heftig hoeven op te treden.

 

Bij Psycholoog Groningen kun je reguliere sessies inplannen waarbij je per keer bekijkt welke stap je wilt zetten of je kunt een pakket van drie sessies aanvragen waarbij je concreet met een specifieke vraag kunt werken. Bijvoorbeeld: “Hoe kan ik een andere relatie met mijn lichaam ontwikkelen?”

 

En als je zelf al wat aan de slag wilt gaan, kun je hieronder verder kijken voor een aantal hulpbronnen.

Wil je zelf graag al aan de slag met je herstel?

Neem dan een kijkje bij een van deze hulpbronnen:

Waar komt het vandaan?

Een filmpje met uitleg over hoe psychosomatische klachten kunnen ontstaan (5:05 min).

 

Psychosomatische fysiotherapie

Gespecialiseerde fysiotherapie kan helpen bij psychosomatische klachten, ontdek hier een geschikte fysiotherapeut bij jou in de buurt.

E-health programma

Met het eHealth programma van Grip kun je online aan de slag met je herstel.

 

 

Scroll naar boven