Wat is stress en burn-out?

Je kunt burn-out(-gerelateerde) klachten herkennen aan een combinatie van de volgende symptomen:

Als er te lang te veel van je wordt gevraagd zonder dat jij je tussentijds kunt opladen, raak je na verloop van tijd oververmoeid. Je slaapt bijvoorbeeld niet meer goed, hebt het idee dat je nooit echt kunt bijtanken en begint moeite te krijgen met je concentratie of geheugen. Als dit vervolgens te lang doorgaat, komt er steeds meer druk op je systeem te staan en raak je overspannen of zelfs in een burn-out. Je kunt bijna niks meer verdragen, je energie is weg en je bent op, lichamelijk en mentaal. De weg eruit vinden zie je niet meer, want alles wat je doet lijkt niet te werken.

Hoe ontstaan stress en burn-out?

Oververmoeidheid, overspannenheid en uiteindelijk burn-out ontstaan door een te lange belasting van je systeem zonder voldoende momenten van rust. Je systeem staat als het ware alleen nog maar ‘aan’ en weet na een tijd niet meer hoe die nog ‘uit’ kan gaan en je weer kunt ontspannen. En dan ineens wordt op de noodrem gedrukt. Je kunt niks meer en staat gedwongen stil. Dit is een heel heftige ervaring die naast de klachten ook een hoop angst met zich mee kan brengen: ‘Hoe kom ik hieruit?’, ‘Word ik ooit weer de oude?’ en ‘Waarom werken mijn gebruikelijke oplossingen ineens niet meer?’

De behandeling van stress en burn-out

Herstellen van een burn-out is een unieke ervaring die voor iedereen anders gaat. Soms voelt iemand zich na 3 maanden weer een stuk beter en soms duurt dat 2 jaar of langer. Dit is allemaal afhankelijk van de ernst van de klachten, de lengte van het verloop, de mate van steun in de omgeving en meer. Er zijn wel een paar algemene stappen te onderscheiden die onderdeel uitmaken van de behandeling van burn-out:

Uitleg

Uitleg over de werking van het para- en sympathische zenuwstelsel, hoe het ‘aan’ en ‘uit’ gaan van je lichaam werkt.

Onderzoek

Onderzoek naar hoe je in deze situatie bent terechtgekomen en waarom dat ook nut heeft gehad en wat daarin belangrijk voor je was.

Herkennen

Je lichaam stapje voor stapje weer leren kennen, zodat je steeds beter je grenzen kunt gaan aanvoelen en hanteren op een veilige manier.

Praktisch

Praktische stappen die je kunt zetten in je dagelijks leven voor je herstel.

Jezelf weer terugvinden

Het is heel goed mogelijk om te herstellen van een burn-out en jezelf daarin weer terug te vinden. Samen kijken we naar welke stappen hierin het beste bij jou passen, zodat je op je eigen manier weer met energie in het leven kunt staan.

 

Bij Psycholoog Groningen kun je reguliere sessies inplannen waarbij je per keer bekijkt welke stap je wilt zetten of je kunt een pakket van drie sessies aanvragen waarbij je concreet met een specifieke vraag kunt werken. Bijvoorbeeld: “Hoe kan ik anders met mijn energie omgaan?”

 

En als je zelf al wat aan de slag wilt gaan, kun je hieronder verder kijken voor een aantal hulpbronnen.

Wil je zelf graag al aan de slag met je herstel?

Neem dan een kijkje bij een van deze hulpbronnen:

De kracht van vrije tijd

Stefan Sagmeister legt in dit inspirerende praatje uit waarom vrije tijd vaak vergeten wordt en hoe je het een helpend onderdeel van je leven kunt laten zijn (17:24 min).

Herstel vanuit
Thuisarts

Lees hier meer informatie over hoe herstellen van een burn-out er over het algemeen uit ziet.

 

 

10 minuutjes
tijd

Mindfulness expert Andy Puddicombe legt uit hoe 10 minuten al een essentieel verschil kunnen maken (9:08 min).

 

InsightTimer

Met deze gratis app krijg je toegang tot een enorme database aan helpende oefeningen voor omgaan met slaap, angst en stress.

 

 

Scroll naar boven

Vanwege verlof neem ik op dit moment geen nieuwe cliënten aan. Ik ben
van 25 juli tot 25 november 2024 gesloten. Kijk op de pagina
Samenwerking voor mogelijke andere praktijken. Vanaf 25 november zal ik weer reageren.