Wat is depressie?

Depressieve klachten zijn te herkennen aan een combinatie van de volgende symptomen:

Een depressie betekent dat al je gevoel onderdrukt is, zowel de negatieve als de positieve emoties. Het leven wordt grijs en somber. Je kunt een depressie in een meer of mindere mate van intensiteit ervaren. Sommige mensen hebben nog wel goede dagen en voelen zich soms even blij, en andere mensen blijven aanhoudend somber en vlak zonder hoop te voelen op verbetering. Het kan zijn dat je nog blijft doorgaan voor anderen, maar voor jezelf weinig motivatie meer voelt.

Hoe ontstaat depressie?

Depressie ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren. Er kan een genetische component meespelen, sommige families hebben een erfelijke belasting waardoor de kwetsbaarheid voor depressie groter kan zijn. Hiernaast spelen levensgebeurtenissen een rol. Wanneer je bijvoorbeeld veel verlies of trauma in je leven hebt meegemaakt, kunnen depressieve klachten gaan meespelen in je verwerking.

 

Depressie is een overlevingsstrategie die je vaak op de een of andere manier nodig hebt gehad in je leven. Stel dat je opgroeit in een omgeving waar je emoties niet welkom waren of dat je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt die simpelweg te overweldigend was om te verwerken. Dan is het heel handig als je systeem je gevoel kan uitschakelen. Het helpt je te overleven. Alleen nu, nu er meer veiligheid is en het weer mogelijk is te voelen, vindt je systeem het nog lastig om dat toe te laten.

De behandeling van depressie

Het is mogelijk om uit de depressie te komen en weer plezier in het leven te gaan ervaren. De behandeling voor depressie bevat een aantal verschillende componenten die we op de best mogelijke manier voor jou zullen combineren:

Uitleg

Uitleg over hoe depressie werkt in je hersenen en in je lichaam.

Onderzoek

Onderzoek naar het oorspronkelijke nut van de depressieklachten.

Herkennen

Je gevoelsleven stap voor stap weer leren kennen en hulp bij eventuele verwerking.

Praktisch

Een stukje activatie die je in het dagelijks leven kunt toepassen.

Het leven weer kunnen leven

Hoe diep de put ook lijkt: het is mogelijk om er, stap voor stap, uit te komen. Samen met jou wil ik onderzoeken hoe je het leven weer kunt gaan leven in plaats van overleven.

 

Bij Psycholoog Groningen kun je reguliere sessies inplannen waarbij je per keer bekijkt welke stap je wilt zetten of je kunt een pakket van drie sessies aanvragen waarbij je concreet met een specifieke vraag kunt werken. Bijvoorbeeld: “Hoe kan ik anders met mijn depressie omgaan?”

 

En als je zelf al wat aan de slag wilt gaan, kun je hieronder verder kijken voor een aantal hulpbronnen.

Wil je zelf graag al aan de slag met je herstel?

Neem dan een kijkje bij een van deze hulpbronnen:

Supportgroepen voor depressie

Je hoeft de depressie niet alleen aan te gaan, je vindt hier alles over supportgroepen in Nederland, zowel fysiek als online.

5 filmpjes over depressie

Deze vijf Ted Talks geven elk op hun eigen manier hulp bij de moeilijkheden die depressie met zich mee brengt.

 

Zelfmoord

preventie

Als je denkt aan zelfmoord, dan kun je elk moment van de dag anoniem terecht bij 113 Zelfmoordpreventie.

 

Scroll naar boven

Vanwege verlof neem ik op dit moment geen nieuwe cliënten aan. Ik ben
van 25 juli tot 25 november 2024 gesloten. Kijk op de pagina
Samenwerking voor mogelijke andere praktijken. Vanaf 25 november zal ik weer reageren.