Wat is angst?
Angst is een emotie die in essentie heel gezond en nuttig is. Je hebt die nodig om op een veilige manier te kunnen leven. Wanneer je bijvoorbeeld op een hoog gebouw staat, is het heel nuttig dat je angst voelt om naar beneden te vallen, zodat je niet te dicht bij de rand komt. Het kan echter voorkomen dat de angst op een negatieve manier je leven gaat beïnvloeden en je een of meer van de volgende symptomen ervaart:
- Een constant gevoel van spanning of angst terwijl er geen directe aanleiding toe lijkt te zijn
- Verkramping van je lichaam en het gevoel steeds ‘aan’ te staan
- Moeite met ontspannen of slapen
- Hartkloppingen, trillen of zweten terwijl je niet in beweging bent
- Constante gedachten over datgene waar je bang voor bent
- Paniekaanvallen
Wanneer de angst op deze manier in je leven is, kan het moeilijk zijn om nog te ontspannen, waardoor je niet goed kunt bijkomen en op een gegeven moment oververmoeid raakt. Het is een cirkel die zichzelf in stand houdt. Anderen proberen met de beste intenties je te zeggen dat er niks aan de hand is, maar dat lijkt maar niet te helpen. Je weet wel dat je niet bang hoeft te zijn, maar toch geeft je hele lichaam een signaal af dat er gevaar is. De angst wegredeneren of onderdrukken helpt simpelweg niet.
Hoe ontstaat angst?
Angst kan veel verschillende oorzaken hebben en vaak is het een combinatie van levensgebeurtenissen, erfelijke componenten en overlevingsstrategieën. Wanneer je bijvoorbeeld een of meerdere situaties in je leven hebt meegemaakt die gevaarlijk waren en je hebt daarna niet de juiste ondersteuning gehad om die te verwerken, kan een deel van jezelf blijven vastzitten in dat moment. Het is alsof een deel van jezelf niet weet dat je hier en nu veilig bent, maar nog steeds het gevoel heeft in die gevaarlijke situatie te zijn. Vaak is dat opgeslagen in een deel van onze hersenen dat geen tijdsbesef heeft.
Dit zorgt er onder andere voor dat je in verwarring kunt raken. Want je weet wel dat er nu geen gevaar is, maar toch voelt het zo. Dat komt dan doordat het ene deel van je hersenen rationeel kan nadenken en ziet dat er niks aan de hand is, maar die gedachten kunnen het andere deel van je hersenen waar de angst is opgeslagen niet bereiken. Dit is heel normaal en een gezonde functie van ons systeem. Het kan echter veel frustratie en onbegrip opleveren naar onszelf, maar ook van anderen; zeker wanneer er naar jouw idee geen goede verklaring is waarom de angst is ontstaan.
De behandeling van angst
Angst heeft steun en begrip nodig. Het is vaak moeilijk om dat aan jezelf te geven of van anderen te krijgen, omdat je rationeel gezien wel weet dat je niet bang hoeft te zijn. Echter, om de angst echt te helpen, is er compassie, moed en steun nodig. Om je daarbij te helpen, bestaat de behandeling onder andere uit:
Uitleg
Uitleg over hoe angst werkt in de hersenen en in het lichaam.
Onderzoek
Onderzoeken waar de angst vandaan komt en waarom die nodig is geweest.
Samenwerken
De angst leren begrijpen en op een andere manier met angst samen te werken.
Praktisch
Praktische tips en oefeningen voor angstvermindering.
Niet meer bang voor de angst
De angst heeft je een belangrijke boodschap te vertellen en ik help je graag om erachter te komen wat die is. Als de angst gehoord kan worden, hoeft die ook niet meer zo hard te schreeuwen en vermindert die vanzelf.
Bij Psycholoog Groningen kun je reguliere sessies inplannen waarbij je per keer bekijkt welke stap je wilt zetten. Bijvoorbeeld: “Hoe kan ik een andere relatie tot mijn angst ontwikkelen?”
En als je zelf al wat aan de slag wilt gaan, kun je hieronder verder kijken voor een aantal hulpbronnen.
Wil je zelf graag al aan de slag met je herstel?
Neem dan een kijkje bij een van deze hulpbronnen:
Zelfcompassie oefeningen
Zelfcompassie kan een groot hulpmiddel zijn in omgaan met angst, hier vind je verschillende oefeningen.
Kun je angst uitschakelen?
De Universiteit van Nederland heeft een filmpje gemaakt over de werking van angst en wat erbij zou kunnen helpen (14:47 min).
Medicatie voor angst
Het kan zijn dat je erover nadenkt om te beginnen met medicatie voor de angst, naast het gesprek met je huisarts kun je hier algemene informatie vinden.